Friday, 14 November 2014

1BULAN 1GRAM 1KELUARGA 1KEKAYAAN

Tumpang lalu tumpang lalu..... entry datang lagi. Hihihihi. Kali ni nk cerita apa yang perlu saya buat dengan side income saya. Lama da fikir dan lame da survey2 last2 jumpa jugak akhirnya. Dan sy mmg nak kan NYA so saya terus je explore lebih dalam lagi. Mesti korang nak tahu lebih lanjut kan...

Macam ni saya ni kan kerja full time pastu buat shaklee part time. Jadi saya ada dua gaji utk sebulan. Dari saya fikir2 saya membazir entah ke mana saya pun nk la beli sesuatu yang ada nilai utk masa akan datang dan saya da jmpe. Jadi saya rasa sangat happy la kan...

Puas mncari info sampai la saya dapat kenalan di fb dan saya tanya dgn lebh lanjut dan saya setuju join ahli POWERGOLD. Nak tahu x apa misi saya join???? Senang je saya nk beli 1bulan 1gram mas dgn harga ahli dan yang pasti harga tersebut lebih murah dari pasaran. Maklum la nk beli trus banyk2 xde modal. Tu yg beli sikit2 lama2 jadi bukit kan..hihihihi

Saya masuk ahli dgn rm380 dan free 1g mas 999. Ia bentuk goldbar. Pendaftaran rm380 adalah seumur hidup dan lepas daftar anda layak beli mas dengan harga ahli POWERGOLD. Dan yang best saya dapat ilmu mas dan kawan2 yang mmg hebat tntg emas. Memg best la dari xtahu sekarang da tahu selok belok mas. Untung kan.. alhamdulillah. Ni dia gmbar 1g mas 999 saya da sampi yang free gift tu..


Yang bertambah seronok bila sambil tak langsung kita beli mas kita kumpul bonus sendri. Tu yang rasa wahhhh..alhamdulillah la kan. Sambil membeli sambil menjana pendapatan. Hihihihi. Now sekarang saya da yakin dgn POWERGOLD dan saya da bersedia sekiranya ada anda2 yang ingin memcari ilmu mas bersama saya insyallah saya boleh ajarkan caraNyA. Mudah saja. Tak akan berlaku kerugian malah bertambah untung pada masa hadapan.

Mana2 yang rasa takut nk membeli mas secara on9 anda tidak perlu gusar lagi sbb segala pembelian diuruskan dengan tepat dan sekiranya berlaku penyelewengan pihak company juga akan bertanggungjawab.

Jadi jangan takut utk menabung mas. Bermula la dari sekarang walaupun sedikit kerana harga mas pada masa akan dtg mampu naik setinggi rm500/gram. Pilihan bijak untuk mereka yang celik emas.

              1BULAN 1GRAM 1KELUARGA 1KEKAYAAN

Monday, 10 November 2014

Studyy VS paRt Time

Selamat malam semua. Eh kenapa saya wish selamt malam pulak kan..hihi.. entry ni siap mlm td sebelum tido tapi xsempt nk publish saya da sampai awang-awangan...Mesti semua nk tahu kan apa kaitan STUDY VS PART TIME dalam hidup saya. Jom baca sampai habis entry saya kali ini.

Dapat futher degree kat UTHM. Wah bestnyerrr dekat dengan hometown xdela homesick sangat. Hihihi.. actually sy xpernh pun homesick sebb mmg dri form 1 dihantar duduk kat hostel. Jadi da terbiasa x duduk rumah..

Yeahhhhh dapat masuk degree. Satu perasaan yg x digambarkan sangat happy sebab sementra nk dpt panggilan u saya kerja jugk kerani lawyer dlm 3bulan gitu. Gaji alahai rm600 je.potong kwsp tggl la rm534. First gaji dapat memg nk ngis kot. Ada dip tapi gaji rm534. Tu yang bile dpt sambung degree happy go lucky gilerrr. 

Masuk thn pertama je ayah da kene dialisis. Seminggu 3kali. Memg sedih tgk tapi da ketentuan. Yang sedih sbb ayh da x kerja kuat jadi duit2 belanje semua kena jimat2. Mak pula pun benti kerja sebb nk jaga ayah kan. Saya mmg setiap mggu balik sebab nk teman g cuci darah. 2tahun juga saya jimat2 je belanje sbb nk mntak duit macam x sampi ati.sampaiiiiila sy kenal shaklee.

Kenal shaklee sebb nk mkn b complex je tapi nk jadi kan cerita sy mcm terpegun dgn marketing shaklee dan yg penting nk cri side income utk diri sendri. Kebetulan shaklee xpayah modal besar cume rm65 je dftr ahli dn boleh niaga. Seminggu jugk sy pk. Nk ke tak xnak.. jeng...jeng....

Akhirnyer bulan 4 2013 masa tu saya tinggal 1tahun lg nk abis study sy register ahli shaklee. Semangt ni stdy shaklee punyer produk2 pahamkan marketing. Bulan pertama saya slow sbb baru nk panas enjin. 

Pengorbanan yang saya buat time tu hanya saya yang rasa sush seng seorang student full time buat bisnes part time. Masa tu saya g kelas pun naek moto honda wave 100 je...wave 100 ni la saksi saya. Wave 100 ni la yg berbakti pada saya utk urusan2 pos brg2. Wah sekali pos berkotak2 saya buat trip sampi 4kali g pos barang. Maklum la moto kan paham2 jela bape bnyak je yg boleh isi dalam bakul tu.

Yang paling saya ingt la tiap kali saya perlu amek brg shaklee di branch saya perlu naek bas tambang dari parit raja ke kluang. Sampi kluang sy pnjam keta ayh ke johor bahru dan lepas amek brg saya akn pulg keta ayh di kluang dan saya pikul brg2 shaklee naek bas balik parit raJa. Penat lelah time tu mmg saya je yg rasa. Org lain xtaw betapa sy pent nk berdikari dan yang penting saya cari duit saya sendri sampi la saya mampu bagi duit kat mak ayh rm500 sebulan sepanjang 1tahun saya study tu. Mmg mak ayh pun nagis. Dan yang best saya da suruh ayh benti kerja dan duit belanje saya kasi bulan2.

Mak ayh mane yang x sedih tgk ank die masih stdy tapi boleh bagi masa utk cari side income... tapi tula yang saya buat. Saya akan stdy pada waktu malam dan siapkn segala tugasan pd belah mlm. Saya uruskan masa saya sebaik mungkin. Pada ketika saya rasa penat saya doa bnyk2 supaya DIA kuatkan semangatku dan permudahkan jalanku.

Cepat saja masa berlalu genap bulan 4 2014 genap la setahun saya join shaklee dan pendapatan saya setahun tu adalah melebihi rm19k ++. Syukurr. Dan yang paling best saya dapat beli kereta impian saya dengan nama sendri downpayment sendri dan yang pasti baru keluar dari plastik. Hasil sy saving dari duit bonus shaklee saya boleh beli kereta saya. Waktu tu pikir kereta ni la yang paling saya nak.. hihihi..alhamdulillah 2hari je hntr dokumen dan urusan bank hari ke 3 bank da call cakap loan saya proceed dan lulus... yeahhhhhh !!!!!! Gembira tak terkata sampi tido tak lena..hihihiihhi

Mana tak nyer benda diluar jangkaan dari saya join saja2 nk tmbh income tapi saya mampu buat mimpi menjadi kenyataan. Tu yang bagai x percaya. 2bulan sebelum habis study saya da dapat kereta impian saya buat masa tu la..kalo taye sekrg kereta impian saya mstila da berubah kan..hihihihi.. tapi memg unexpected saya dapat juga sebelum tamat study. Bangga kejap dengan diri saya. Hasil usaha penat lelah nampk juga hasil dan hasilnyer dpt saya kongsikan dgn mak ayh saya.

Tapi ada seorang individu selain mak ayah yang berada dibelakng saya yang sentiasa support saya.. terima kasih banyak2 kat dia. Sbb rm65 masa nk join shaklee tu saya pnjam duit die..hihihi.. masa tu wlaupun rm65 je tapi xde modal. Dan die sanggup bg rm65 dan die yang support saya sampai la sekrg. Tanpa die juga saya xkan merasa dan tak kan sekuat ni utk teruskan misi hidup berdikari.

Bulan 4 2014. Sama dgn birtday saya pulak tu...kebetulan semuanya maka keluar la JQA 653 dari kedai dengan lengkap bersampul plastik. Saya orang first yang drive memg rasa luar biasa sebab hasil titik peluh sendri. Segala tulang 4kerat saya kerah dan berhasil juga. Saya tahu saya study la pada masa tu tapi tula yang saya buat. Ibarat 2 in 1. Study + part time. Hasilnyer sangat awesommmeee. Jom saya belanja anda tgk gambar kereta saya sekeping. Sekeping je taw !!!! 


Anda diluar sana mahupun study lagi kalai amda yakin pada diri anda yang anda boleh pasti ANDA BOLEH !!! Keyakinam kunci utama saya. Dan selain tu impian dan angan2 la yamg mendorong sy trus kuat. Sampai sekrg monthly kereta saya masih menggunakan bonus shaklee. Segala utang termasuk kereta bil telepon streamxy ptptn semua dibayar menggunakan bonus shaklee. Syukur. Duit gaji da boleh saving lebih. 

Sebelum mulakan apa2 jua bidang anda perlu cakap SAYA BOLEH ! SAYA YAKIN ! 
INSYALLAH BERHASIL DAN HASILNYA MANIS

Itu la cerita STUDY VS PART TIME saya. 
Berdikari di atas kaki sendri lebih nikmat dan lebih manis bila impian yang anda nak tercapai

SEKIAN.....jumpa lagi di entry akan datang ☺


Saturday, 8 November 2014

JOmmm KenaLi SAYA

Assalamualaikum semua

Kali ini entry saya lebih kepada nak kenalkan diri saya. Nama sebenar saya NOOR ATIQAH BINTI MOHD YUNUS  tapi di mukabuku (fb) lebih dikenali sebagai NatiQah yuNus. Hihihihi.. Maksud nama tu N tu stand for Noor..nak tulis panjang jadi saya short kan..tu yang terjadi NatiQah yuNus.

    Saya seorang yang tegas cikit, seorang tepat pada masa, saya pun tak berapa suka buat kerja        last minit conth kalo nk ajak saya dating pun saya x suke orang tu ajak saya last minit. Sbb saya suke merancang waktu saya...bagus kan tapi kadangkala berlaku jugak last minit nie..sekali sekala xpe masih boleh layan. Selain tu saya juga suka berdikari saya suke merebut peluang bila nmpk ada manfaat utk diri saya. Saya anak bongsu dari 3org adik beradik. Jom lihat gmbar kat bawah nie...ni la rupa saya yg sebenrnya. Tapi xdela kepala sengget mcmtu ear..tu gambar je..hihihi


Saya juga merupakan seorang graduated daripada UTHM dengan memegang ijazah sarjana muda kejuruteraan awam dengan kepujian. Senang cakap saya bru g je grad bulan 10 aritu. Cakap pasal kejuruteraan da sah2 ramai yang cakap kenapa ambil kejuruteraan kan perempuan. Pada saya tanpa golongan2 orang macam saya kamu semua mesti masih duduk di dalam pondok buatan sendri beratapkan daun nipah @ kamu semua tidak akan merasa duduk di dalam bangunan yang selamt dan rekabentuk yang menarik. Saya ambil kejuruteraan sebab minat saya yang mendorong. Lelaki dan perempuan sama saja. Tiada jauh banding saling melengkapi apabila perlu dalam pekerjaan. Jom saya belanja gambar konvo saya sekeping je.


Konvo pun da lepas.. ALHAMDULILLAH waktu mengganggur saya x lama. Sebulan je lepas abis final exam saya duduk rumah. Kebetulan tengah puasa tu yang fikir x nak kerja lg. Tapi dalam duduk rumah tu saya apply jugak kerja lalu jobstreet. Nk kata rezeki pun xtahu tapi mungkin doa mak ayah jugak rasanya. Saya dapat call dan trus arrange for interview. Pergi2 interview trus dpt kerja. Mula 4hb 8 2014 di PAMIR DEVELOPMENT SDN BHD.  Sekarang saya menetap di SETIA TROPIKA JB. Yang best nyer company siap sediakan hostel tanpa potong gaji. So sgt2 jimat kan. Duduk je setia tropika tapi saya manage site kat mutiara rini skudai. Sekrg da kerja rutin harian pun da berubah. Seronok sangat jumpa kawan baru dan memg best bila semuanya bersikap professional dan friendly.


Nampak da panjang sangat da entry saya kalini. Tapi ni serba sedikit pasal diri saya. Ada yang lebih seronok yang saya nk kongsi lagi. Nantikan entry saya lagi okie. Saya masih baru berblog. Harap2 anda2 sudi follow saya dan jadi rakan saya. Kita jumpa di entry yang akan dtg. Bye semua... ☺☺


Thursday, 6 November 2014

PERIOD PAIN @ SENGGUGUT...SERammmmmm TAPI ada penawarrrNYA

Pasti semua pernah dengar dua perkataan di atas ni kan ??? Tup2 arini saya pula yg terkena..sepanjang sy mula datang haid @ akhil baligh saya tidak pernah kena. Harini pula dugaan. Dala saya kerja site ofcossss saya kena round dan memang perlukan tenaga dan berjalan dengan pantas.

Kisah saya harini..

Saya lewat ke site pagini. Dalam jam 830am saya tiba. Dengan yakin masuk site opis semua team sy wish MORNING. Saya sengih tak sengih je. Balas pun tidak.

Letak beg pasang lappy trus capai kunci blok 1 untuk inspection. Baru 4unit inspection saya da x boleh kawal lagi PERIOD PAIN saya. "Peluh2 coverrr tak nak orang lain perasan". Hihihi

Selesai unit ke 5, supervisor saya da tegur. AtiQah u kenapa pucat peluh2. Dalam hati ni ya allah tuhan saja yang tahu. I x sihat arini. Ermmmm. Mcmane ear nak ckp. U tahu PERIOD PAIN. Yes i tahu.WHY??

ERRRR. Malu2 nak jawab i PERIOD PAIN today. Tu i pucat. Salu tak pernah kena first time nie. Dengan harapan dia paham.

2 minit kemudian...
Okie atiQah u boleh balik rehat arini

Wahhhh...
So memahami kan. I pun terus balik.

Dari kisah saya arini mmbuatkan saya memerlukan GLA COMPLEX dari shaklee.

Sebabnya, gla complex mmpu memgurangkan period pain bagi wanita.

PADA yang di luar sana yang memang alami PERIOD PAIN lebih baik anda cepat kawal. Saya baru rasa dan saya CADANGKAN ANDA AMALKAN GLA COMPLEX. SANGAT2 MEMBANTU.

Pada yang berminat boleh contact saya
Saya boleh berikan info yang lebih jelas dan free consultansi.

NatiQah yuNus
0177754926
ID NO : 928756




Wednesday, 5 November 2014

Testing Testing

Assalamualaikum

Hye saya AtiQah lebih glamour dgn nama NatiQah YuNus di mukabuku (fb). Mesti you all nk tahu apa tujuan sy bina blog Dunia Natiqah ini kan. Senang je tujuan utama sebab saya nk share dengan semua orang apa aktiviti saya kerjaya saya dan SUPPLEMENT yang menjadi kegemaran saya ☺☺☺☺☺.....

YEAHHHHH
AKHIRNYEEE
Siap juga blog Dunia Natiqah
Tepuk tangan sikitttt



Nantikannnnnnn
Post dan sharing2 sy untuk anda semua
Jom follow saya ramai2